Blog

A colomba sütemény nem hiányozhat a húsvéti asztalról!

Ahány ember, annyiféle elképzelés, igény merül fel a húsvéti menüvel kapcsolatban.

Egyesek kifejezetten ragaszkodnak a hagyományos magyar fogásokhoz, mások pedig szívesen kipróbálnák más nemzetek ünnepi finomságait is. Ha Ön is ehhez a táborhoz tartozik, és rajongója az olasz ételeknek, a húsvéti asztalról nem hiányozhat a colomba sütemény!

A colomba sütemény nélkülözhetetlen finomsága az olaszországi húsvétoknak. Az édességet gyakran szokták emlegetni húsvéti panettonénak is, mert hasonló alapanyagokból és technikával készül, azonban a formája és a tetején lévő mandulamáz eltér az olasz karácsonyi kalácstól. A húsvéti sütemény az elnevezését a sütőformájának köszönheti, ugyanis a finomság emiatt vesz fel galamb alakzatot, a colomba pedig galambot jelent. Ezzel a süteménnyel garantáltan feldobhatja az ünnepet, és különösebb dolga nem is lesz vele, hiszen a kínálatunkból könnyedén be tudja szerezni.

Tekintse meg colomba süteményeink kínálatát, és rendelje meg azt a terméket, amit szívesen megkóstolna! Amennyiben kérdései lennének a finomságokkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
A gluténmentes tésztáknak köszönhetően nem kell lemondania az olasz ízekről!

olaszbolt glutenmentes tesztaA gluténérzékenység manapság egyre több embert érint, ezért folyamatosan nő az igény a különböző gluténmentes élelmiszer alapanyagokra is. Szerencsére már lassan nincs olyan alapanyag, aminek ne lenne gluténmentes változata, így sokaknak például nem kell lemondaniuk a tésztákról és a különböző süteményekről sem. Amennyiben Ön is érintett az érzékenységgel kapcsolatban, vagy csak gluténmentes diétát folytat, vásároljon kínálatunkból gluténmentes tésztát!

gluténmentes tésztáknak köszönhetően nem kell lemondania az olasz ízekről, hiszen nincs szükség arra, hogy a tésztát más, glutént nem tartalmazó alapanyaggal helyettesítse. Termékeink ízletesek, rengeteg ételhez felhasználhatók.

Sokaknak gondot okoz a gluténmentes alapanyagok, például a tészták beszerzése, mert nem mindenhol kaphatók ezek a termékek. Webáruházunkkal ez nem jelenthet kihívást, hiszen tőlünk könnyedén megrendelheti az étrendjéhez szükséges tésztákat.

gluténmentes tésztákból többféle termék közül is válogathat, rendelje meg az igényeinek megfelelőt! Ha bővebb információkra lenne szüksége, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Készüljön velünk a karácsonyra, fedezze fel webáruházunk ajándékcsomagjait!

ajándékcsomagokHamarosan itt a karácsony, egyesek pedig már most az ajándékbeszerzéssel foglalkoznak azért, hogy ne az utolsó pillanatra maradjon a vásárlás. Rengeteg termék, karácsonyi ajándékcsomag közül válogathatnak a vevők, azonban sok vásárló kifejezetten a különlegességeket keresi, hiszen rengeteg családban van legalább egy olyan hozzátartozó, aki rajong az egyedi meglepetésekért. Ha az Ön családi körében is van ilyen személy, aki ráadásul kedveli a gasztronómiát és az olasz konyhát, fedezze fel webáruházunk választékát!

 

Webshopunkban olyan ajándékcsomagközül válogathat, amik igazi különlegességeket tartogatnak a gasztronómia és az olasz konyha rajongói számára. Az olasz boroktól kezdve a panettonén át egészen a parmezán sajtig a legjellegzetesebb olasz finomságok találhatók meg a különböző összeállításokban. Az ajándékcsomagok értékesek és igazi kényeztetést biztosítanak. Az olasz boroknak, panettonénak, egyéb különlegességeknek azok az emberek is örülhetnek, akik eddig még nem nagyon ismerték az olasz tradicionális élelmiszereket.

Ajándékozzon olasz bort, parmezán sajtot vagy pannettonét egy csomagban! Ha kérdései lennének az ajándékcsomagokkal kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
A panettone termékek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról!

panettone termékekA karácsonyi asztalról nélkülözhetetlenek a különböző édességek, azonban az ajándékvásárlás, takarítás, készülődés mellett nem mindenkinek jut ideje arra, hogy többféle finomságot is elkészítsen. Ilyenkor érdemes készen vásárolni süteményt, így a vendégek nem maradhatnak édesség nélkül az ünnepi asztalnál. Ha Ön különleges, valóban az ünnephez illő finomságot keres, ajánljuk figyelmébe a panettone termékeket!

 

A panettone termékek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. A panettone tradicionális olasz karácsonyi kalács, aminek ízvilága kiválóan illeszkedik az ünnephez, vendégei kifejezetten kedvelni fogják ezt a könnyű tésztájú finomságot. A panettone termékek kínálatában többféle sütemény található, így lehetősége van a változatos édességkínálat kialakítására.

A panettone termékek ajándéknak is tökéletesek. Ha van olyan hozzátartozója, aki szereti a valóban finom süteményeket, csokoládé helyett lepje meg olasz tradicionális finomsággal!

Egyszerűsítse le a süteménykészítést, nyerjen időt a karácsonyi készülődésben panettone termékekkel! Ha kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Milyen tényezők befolyásolják az aszalt paradicsom árát?

aszalt paradicsomAz aszalt paradicsom népszerű finomság, amit főként alapanyagként használnak fel, de nem ritka, hogy magában fogyasztják. A vásárlók tapasztalhatják, hogy az aszalt paradicsom különböző árkategóriában érhető el: léteznek drágább és olcsóbb termékek. Ezt több tényező is befolyásolja.

Az aszalt paradicsom árát elsősorban a márkája befolyásolja. Léteznek olyan élelmiszergyártók, ahol fontos, hogy elérhető áron kínálják a termékeket, máshol pedig olyan prémium alapanyagok kerülnek felhasználásra a finomságok előállításakor, hogy kénytelenek magasabb áron kínálni.

Az aszalt paradicsom árát a kiszerelés is befolyásolja. A kisebbek értelemszerűen kedvezőbb áron érhetők el. Ha viszont nagyon kedveli ezt a finomságot, gyakran fogyasztja, használja fel ételekhez, érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, hiszen így sokkal gazdaságosabb. Ezen kívül még az is befolyásolhatja az aszalt paradicsom árát, ha valamilyen különleges fűszerrel, alapanyaggal készül, például balzsamecettel.

Mi igyekszünk kiváló termékeket és kedvező aszalt paradicsom árakat biztosítani vásárlóinknak. A nálunk kapható aszalt paradicsomok közül a természetes körülmények között, levegőn szárított változatok közvetlenül Szicíliából, a termelőtől érkeznek hozzánk 100, 150 és 250 g-os kiszerelésben.

Ha kérdései lennének, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Kényeztetés felsőfokon: válassza az olasz édességeket!

olasz édességAz olasz konyha nem csupán a pizzákban és a különböző tésztákban alkot maradandót, hanem az édességek terén is. Rengeteg klasszikus olasz édesség örvend hatalmas népszerűségnek szerte a világban, hiszen egyedülálló, kényeztető ízviláguk mindenkit levesz a lábáról. Ha Ön is nagy rajongója az olasz édességeknek, és szeretné a mindennapokban élvezni selymes ízüket, szerezze be könnyedén kedvenc finomságait webáruházunkból!

 

Tőlünk gyorsan és kényelmesen be tudja szerezni a valódi olasz édességeket, így, ha egy kis kényeztetésre vágyik, nem kell Olaszországig utaznia ahhoz, hogy vásároljon kedvenc finomságaiból. A klasszikus ízektől kezdve a különlegesebb édességekig szinte mindent megtalál kínálatunkban.

 

A választékunkban fellelhető olasz édességek ajándéknak is kiválóak, így, ha a családban vagy a baráti körben van olyan személy, aki nagy rajongója a finomságoknak, lepje meg őt kedvencével!

 

Fedezze fel olasz édességeink kínálatát, és rendelje meg azokat a termékeket, amiket kedvel! Amennyiben kérdései lennének az édességekkel kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
A durumtésztáról néhány szóban

durumtésztáról néhány szóbanEgészségesen enne finomat? Esetleg tervezi, hogy a bikini-szezonra lefaragna alakjából? Több helyről azt hallotta, hogy a diéta és a tészta kifejezések nem férnek meg egymás mellett? Elárulunk néhány fontos dolgot a durumtésztáról!

A mediterrán konyha egyik alappillére a durumtészta. Nem véletlenül, hiszen kitűnő tápanyag- és rosttartalma miatt jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pedig a fogyni vágyók elsőszámú tápláléka lehet.

 

Napjainkban a fejlett országok lakosságának több mint felét jellemzik szív- és érrendszeri megbetegedések, ezek kialakulása pedig szoros összefüggésben van a magas koleszterinszinttel. Koleszterin csak az állati eredetű termékekben található, legtöbbet a belsőségek, tojássárgája, a vaj és a csirke bőre tartalmaz. A durumbúzát őrölve olyan magas fehérjetartalmú liszt keletkezik, melyből állati eredetű hozzávaló, azaz tojás hozzáadása nélkül is készülhet száraztészta.

A durumtésztát cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen a hagyományos eljárással készült tésztákhoz képest a glikémiás indexe kisebb, és csak csekély mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Válogasson termékeink közül, találja meg azt, amely tökéletesen illeszkedik étrendjéhez és ízléséhez anélkül, hogy le kellene mondania egy olyan finomságról, mint a tészta! Kérdéseivel keressen minket bátran!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Különleges finomság: vásároljon szarvasgombát!

szarvasgombaEgy kis gasztronómiai luxusra vágyik? Szeretne egy fontos eseményt méltóképpen megünnepelni, vagy elkápráztatni a vendégeit egy igazi finomsággal? A szarvasgomba vásárlással garantáltan nem fog mellé, és minden elvárásnak eleget tehet!

Lepje meg magát és vendégeit egy igazi különlegességgel, és írja fel a menübe a szarvasgombát is! Tudjuk, hogy egy ilyen ritkaságot nem lehet minden boltban beszerezni, de nálunk jó helyen jár, ha szarvasgombát vásárolna.

Forduljon hozzánk bizalommal, és válogasson eredeti, olasz termékeink közül! Minden termékünket egyenesen Olaszországból hozatjuk, ügyelve annak kiváló színvonalára. A termékkínálatunkban olyan, szarvasgombát tartalmazó termékek találhatóak, mint amilyen a szarvasgomba pástétom, vagy a szarvasgomba salsa, olaj, illetve vaj, de eredeti, szárított szarvasgombával is tudunk szolgálni! Amennyiben szarvasgomba vásárlást tervez, ne hagyja figyelmen kívül üzletünk kínálatát!

Kérdéseivel keressen fel minket bizalommal a weboldalunkon feltüntetett elérhetőségeink egyikén!

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Pisti

Isten hozott nálunk „Pisti”! 

A „Pisti” termékek gyártása tizenöt évvel ezelőtt indult ott, az Etna lábánál. Egy, az élelmiszeriparban képzett szakember, Nino Marino és Vincenzo Longhitano, két lelkes fiatalember indította el a vállalkozást a család generációkra visszanyúló pisztácia ültetvényeire alapozva. Nino ebben nőtt fel. Sokszor egy kis egészséges, szent őrület is segít abban, hogy egy sikeres, ma már világszerte ismert vállalkozás szülessen. Így jött létre az Antichi Sapori dell'Etna Kft. Egy olyan brand, amely kizárólag szicíliai helyi termékek, a pisztácia és más szárított gyümölcsök feldolgozását végzi. Jó ízlés, gusztusos csomagolás, eredményes marketing, de elsősorban a kiváló termékek adták az üzleti siker alapjait. A híres szicíliai cukrászművészet minden kelléke életre kelt a mesterek keze alatt: marcipán, ropogós édességek, likőrök, édes és sós krémek. 2000-ben a cég megjelent az első termékekkel a Parma-i CIBUS élelmiszeripari kiállításon és rendelésektől dagadó dossziékkal tértek vissza a szigetre. Hogy ezeket teljesítsék, a kis műhely helyett immár valami komoly üzemre volt szükségük. Banki hitelekkel, pályázati pénzekkel, hallatlan kitartással és kreativitással az álom megvalósult. Az üzem virágzik ott, Bronte központjában. Mára a „Pisti” márka, a folyamatos kiváló minőségnek és Bronte aranyának köszönhetően igazodási pont lett. 45 ember dolgozik az üzemben és ez kiegészül minden szezonban még 130 alkalmi munkással. Az export ma már jelentős részét adja az árbevételüknek. Mindazonáltal megmaradtak a tipikus, olaszos kézműves üzemek egyikének. És, most az Olaszbolt jóvoltából „Pisti” megérkezett Magyarországra is!

________________________________________________________

Zöld nutella avagy Bronte aranya

Szicíliában a száraz gyümölcsök, magok (frutta secca) az ünnepi, leginkább a karácsonyi ételek elengedhetetlen tartozékai. Szándékosan mondok ételeket és nem édességeket, mert a magok mindenben előfordulnak: tésztán, húsételekben és persze a desszertekben. Ha az ünnepi kirakodóvásárokon végigsétál valaki, ott sorjáznak a magok, szárított gyümölcsök sós vagy édes változataitól roskadozó bódék. Az Avola-i mandula, a földimogyoró, dió, a Bronte-i pisztácia, a gesztenye nem hiányozhatnak a szicíliai asztalokról.

Csak felsorolásképpen említsük meg az élelem e kategóriájához tartozó jellemző szicíliai termékeket, hogy rátérhessünk valódi témánkra: a Bronte-i pisztáciára. Tehát: az amerikai mogyoró (La Nucidda Americana vagy Nucidda Calacausi) sós vagy édes változatban. A szárított gesztenye (La Pastiglia), a pisztácia (Pistacchi), sós vagy édes farkasbab (Luppini vagy luppina), a szárított füge (La Ficu Sicca), a datolya (Gli Addattuli), a mazsola (I Passuli), az aszalt szilva (Prugni sicchi).

Most pedig az egyik leghíresebb szicíliai termék felfedezésére indulunk együtt az olvasóval. Elengedhetetlen alkotóeleme a helyi konyhának, igaz főképp a cukrászatnak, de előfordul a legkülönfélébb ételekben is. A „Pistacchio di

Bronte” a Catania közelében fekvő Bronte falu kincse. A vidék zöld aranya. A pisztácia szerintem isteni dolog, vagyis inkább isteni adomány. Nem tudom, hogy van-e valaki, aki nem szereti. Még a kutyám is megőrül érte, felismeri a

zacskót és, ha tehetné kitépné a kezemből… Az nem létezik, fel sem tételezzük, hogy nem látták A „Megint dühbe jövünk”című filmet. Abban hangzik el a következő párbeszéd Charlie Firpo (Bud Spencer), és a tesója Jonny Firpo (Terence Hill) között, aki fagyit választ és azt mondja a nagytestvérnek: a pisztáciát ki ne hagyd! Jonny a továbbiakban így szívatta Charlie-t:

Johnny Firpo: Vegyél már nekem is egy tölcsérrel!

Charlie Firpo: Tutti frutti, karamell, vanília.

Johnny Firpo: Pisztácia.

Johnny Firpo: Oké, akkor legyen vanília pisztáciával.

Charlie Firpo: A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé.

Johnny Firpo: Oké, akkor legyen, mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.

Charlie Firpo: Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!

Johnny Firpo: Azért ne kapd fel mindjárt a vizet, ha nincs nincs. Szóval akkor, mi a választék?

Charlie Firpo: Van vanília, tutti frutti, karamell, rumos dió és kávé!

Johnny Firpo: Megjegyeztem. Akkor mondjuk, legyen egy kicsi mindből. Tutti frutti, karamell, vanília, rumos dió, kávé.

Johnny Firpo: ...Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát...!

De őrizzük meg komolyságunkat. A pisztácia (görögül Pistàkion, arabul fustuaq, perzsa nyelven pesteh) kifejezetten mediterrán növény, őshonos még Perzsiában, a mai Iránban és Törökországban is. Nem túlzás azt mondani, hogy a pisztácia egy idős a világ, az ember születésével. A zsidók már a bibliai időkben is termesztették. Érdekességképpen emlékeztetünk arra, hogy a pisztácia nevével először az Ótestamentumban találkozhatunk, mégpedig a Teremtés könyve 42/43 fejezetének 11. versében. A Jákobbal kapcsolatos jól ismert epizódban fordul elő, amikor Jákob a fiait Kána földjéről Egyiptomba küldi, hogy szerezzenek búzát. Ez a mondat hagyja el a száját: „Azt beszélik, hogy Egyiptomban van búza. Menjetek oda és vásároljatok belőle… Vigyetek országunk válogatott, legjobb termékeiből ajándékba annak az embernek, akitől veszitek: balzsamot, mézet, gyantát, laudánumot (laudanum, meconium, magyarul mákony, Zrinyinél áfium), mandulát és pisztáciát”. A pisztáciát ismerték a babiloniak, asszírok, jordánok és, a Kr.e. III. századtól már a görögök is. Feljegyzésekből tudjuk, hogy a római birodalom Sziriai kormányzója, Lucius Vitellio, úgy Kr. születése után 20-30 körül hozhatta a pisztáciát Spanyolországba és Itáliába. Akkoriban terjedt el a termesztése Liguriában, Pugliában, Campaniában és Szicíliában. A legtöbb helyen azonban sem a klíma, sem a föld nem voltak megfelelők és egy idő után a pisztácia ültetvények elvadultak, kipusztultak. Jószerével csak a növény fás részeit használták tüzelésre.

Nyolc évszázadot kellett várni, amíg 900 körül meg nem jelennek az arabok Szicília szigetén. A bizánciaktól elhódítva egész Szicília az uralmuk alá került és már 902-ben elkezdték „helyrehozni” az elszúrt pisztácia-termesztést.

A pisztácia pedig itt, különösen az Etna lábánál, a tengerszint feletti 400 és 900 méter magasságban, a sok-sok erőfeszítés eredményeképpen végre megtalálta az ideális, természetes élőhelyét. Szicília lett tehát az egyetlen olyan olasz régió, ahol ma pisztácia termesztésével foglalkoznak. A helyi fajta ma már eredetvédett termék, és ízben, kinézetben, méretben, minőségben felülmúlja a világ bármely részének termékét, beleértve Szicília más termőhelyeit (Caltanisetta, Agrigento), de olyan országokét is, mint Görögország, a Közel-kelet országai, Argentina vagy az USA-beli Kalifornia.

A Bronte-i földművesek valóságos édenkertté varázsolták ezt a sziklás, lávaköves környezetet. Arra a kevés földre, amit a szikláktól el lehetett hódítani olyan ültetvényeket varázsoltak, melyek ontják az apró, smaragdzöld, méretes, ízes és Európától Japánig a világon mindenütt keresett gyümölcsöt. Pedig a mai napig a legtöbb műveletet kézzel végzik, gépesítésre nem sok lehetőség van. Bronte-ben, de általában Szicíliában a pisztáciát hétköznapibb kifejezéssel

spaccasassi (kőtörő) vagy scornabecco (kecskeszarv) néven is emlegetik, mely utóbbi a spanyol cornicabra szóból ered és a gyümölcs formájára utal. A kőtörő név azt jelzi, hogy a pisztácia gyökerei mélyen beássák magukat a sziklákba, bár azért szét nem törik azokat.

A Catanaia-i tartományban ezernél több földműves, 3.000 hektáron foglalkozik pisztáciával. Néhány évvel ez előttig a gazdák nem csak termesztették, begyűjtötték, de rendszerint maguk gondoskodtak a feldolgozás első fázisairól is, vagyis szállításra, fogyasztásra készen, tiszta állapotban héjastul adták át a termést a felvásárlóknak, exportőröknek. Rendkívül aprólékos, hosszas, nagy türelmet igénylő munka volt. Ma a munka befejeződik a szürettel. A tisztításhoz, a héj eltávolításához már közös, gépesített üzemeket működtetnek. Természetesen raktározásra is szükség van, a termék akkor őrzi meg a frissességét, a Bronte-i pisztácia ismertetőjegyeként ismert gyönyörű zöld színt, ha száraz, hűvös helyen tárolják még héjastól. Az előállított termék 80%-a megy külföldre, 20%-a pedig hazai felhasználásra.

A pisztácia fa, egyébként hermafrodita, hosszú életű, akár 200-300 évet is megél, kicsit hasonlít a fügefára. Lassú a fejlődése, termést csak az ültetéstől számított tízedik évben hoz. Széles koronájú, gyantában gazdag fa, a magassága nem haladja meg az öt métert. A szárazságot jól tűri. A gyümölcs a cseresznyéhez hasonló, de annál gyümölcsben gazdagabb fürtökben nő rajta. Szüretelni egy fáról kétévente lehet, – augusztus végén és szeptember első felében – általában ezek a páratlan évek. Egy-egy fáról 5-15 kg termést gyűjtenek, kiugró jó szezonban ez elérheti a 20-30 kilót is. A páros években

a gazdák a fák gondozásával töltik az idejüket. Leginkább a túlságosan burjánzó hajtásokat, rügyeket nyesegetik, szedik le kézzel azért, hogy azok ne vonják el a földből nyert anyagokat, amitől sok és kiváló ízű lesz a termés. A technika apáról fiúra öröklődik. A Bronte környékén megtermelt pisztácia mindössze a világ termelésének 1%-át adja, de a környék bevételeinek szempontjából ez egyáltalán nem elhanyagolható. Ezért egy-egy rossz év katasztrofális tud lenni. Ha a felvásárlási ár alacsony, ha túl sokba kerül a munkaerő, akkor lehet, hogy a termelő még a költségeit sem képes fedezni. Ilyen szörnyű év volt 2000.

A pisztácia tápláló, hogy ne mondjuk meglehetősen hizlaló valami, de azért sok, egészségügyi szempontból hasznos hatóanyag is van benne ezért még orvosi célokra is használják. Fehérjében (20%) zsírokban (50-60%), például E vitaminban és ásványi sókban gazdag. Valóságos kalóriabomba. 100 g-ban több kalóriaérték (683) van, mint a dióban, mandulában, mogyoróban. Élettani hatásait tekintve pozitív a hatása a szív- és érrendszeri betegségekre, agy-érelmeszesedésre, az Alzheimer kórra, javítja az időskori életminőséget és állítólag, a magnézium tartalma miatt a fogyasztása jókedvet is eredményezhet… Ezt magam is tudom igazolni! A Culinaria Olaszbolt elkezdte árulni a pisztácia-finomságokat. Mégpedig a „Pisti” márkanevű termékeket. 

De van más ötletünk is: Menjenek, ha tudnak szeptember végén Bronté-ba a Pisztácia ünnepére (Sagra del Pistacchio) és ott, helyben kóstolgassanak. Ez talán drágább, de micsoda élmény…

A konyhai felhasználást illetően, ahogy jeleztük a lehetőségek végtelen számúak. Sütemények, fagylalt, de használják felvágottak, hentesáruk ízesítéséhez, van például Szicíliában néhány helyen ismert a pisztáciás szalámi is. Készen is kapható a pisztáciás „pesto”, tésztákra teszik, a pisztáciás keksz, a pisztácia krém, olyan nutellás csak zöldben. Lássunk végül néhány receptet.

_______________________________________________________

Ökörszem (Occhi di bue al pistacchio)

Hozzávalók a sütihez: 300 g 00-ás liszt, 170 g vaj, 100 g cukor, 1 nagy tojás, 1 mokkáskanálnyi élesztő, egy citrom lereszelt héja, egy csipetnyi só, pisztácia krém, amennyi kell, porcukor, 1 mokkáskanálnyi vanília aroma, pisztácia szemek egészben.

Elkészítés: Szitáljuk át az élesztővel és a sóval összekevert lisztet. A gyúródeszkán csináljunk a lisztből halmot, közepén fészket. Abba helyezzük a cukrot, a citromhéjat, a tojást, a vanília aromát, apró darabokban a vajat. Gyors ütemben gyúrjunk az egészből homogén tésztát. Formázzunk belőle labdát, csomagoljuk étkezési fóliába, tegyük a hűtőbe és hagyjuk ott 30 percig. Az idő eltelte után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. Szúrjunk ki karikákat, a lyuk a közepén úgy 2 cm átmérőjű legyen és a karikákkal azonos átmérőjű kör alakú lapokat. A karikákat és a lapokat külön helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé. A két rész ugyanis kicsit más sütési időt igényel. Előbb az egyiket, azután a másikat helyezzük 180°C-ra előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg kis aranyszínt nem kapnak. Vegyük ki és egy rácson hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, vegyük egyenként a köröket és kenjünk rájuk egy kis krémet, majd „ragasszuk rá” az előzetesen porcukorral megszórt karikát. Fejezzük be azzal, hogy a középső lukba tegyünk krémet és szórjuk meg a durvára tört pisztáciával.

_______________________________________________________

Szőlős sajtfalatkák (Bocconcini di uva al formaggio e pistacchi)

Lehet előétel, de lehet finom italkísérő is aperitífek mellé vagy hidegbüfé részeként meglepő, eredeti finomság a vendégseregnek. Kellenek hozzá viszonylag méretes, édes, fehér szőlőszemek, érett, talán márványsajtból készített sajtkrém, végül durvára tört, zöld színű Bronte-i pisztácia. Bizarr, de nagyon finom keveréke az édes és sós ízeknek. Azért kifejtjük egy kicsit részletesebben is a tennivalókat.

Mossuk meg a szőlőszemeket és szárítsuk meg törlőruhán. A szemek száma természetesen attól függ, hogy hány falatkát akarunk készíteni. Mi 16 szemmel számolunk. Keverjük sima krémmé a márványsajtot valamilyen más, semlegesebb ízű sajtkrémmel vegyítve. Akár egy mixerrel aprítsuk durvára a pisztáciát. Bugyoláljuk be a szőlőszemeket a sajtkrémbe úgy, hogy a szőlő sehol se látszódjon ki, majd hempergessük meg a gombócainkat a pisztáciában. Egy dobozban, a szervírozás előtt néhány órára tegyük a frigóba.

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Mihez is használják a pesto szószt?

olaszbolt.hu.19febA pesto szósz az egyik leghíresebb olasz alapanyagnak számít. A legtöbb ember, mint tészta mártást ismeri, pedig a jellegzetes ízvilágú szósz felhasználása ennél sokkal változatosabb. Húsokkal, salátákkal, zöldségekkel is remek párost alkotnak, viszont nap, mint nap lehet találkozni más felhasználási ötletekkel is, ugyanis a pesto szósz rajongók folyamatosan kísérleteznek ezzel kapcsolatban.

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Tudjon meg többet az olasz borok kategóriáiról!

olaszbolt.hu.19janOlaszország az egyik legnagyobb bortermelő ország, hiszen a szerencsés fekvésének köszönhetően kiváló feltételeket biztosít a szőlőtermesztésre. A minőségi borok készítéséhez nemcsak az ország elhelyezkedése, hanem a háromezer éves hagyományok és a változatos szőlőfajták is hozzájárulnak.

...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...
Egy csipetnyi Olaszország az olasz élelmiszerek boltjából!
Itália rajongótábora hatalmas, szerte a világon akadnak szerelmesei kultúrájának, művészetének, városainak, na és persze a messze földön híres, olasz gasztronómiának. Szerencsére nem kell már ahhoz egyenesen Olaszországig utazni, hogy élvezhessük a friss paradicsomszósszal leöntött pasta-t vagy megízleljük a mennyei olasz borokat.
...az írás még folytatódik, olvasd tovább...
Tovább olvasom...

Vásárlóink véleményei: