Termékleírás
Grano Arso égetett búzaliszt
A Grano Arso égetett búzaliszt Puglia egyik különlegessége, amelyet korábban pirított búza őrlésével készítettek; Intenzív színe és illata van. Régebben úgy nyerték, hogy betakarítás után a tarló elégetése után összegyűjtött gabonát őrölték. Ezt a búzát olyan emberek nyerték vissza és őrölték meg, akik nem engedhették meg maguknak a szokásos lisztet.
A Grano Arso égetett búzaliszt jellemzői
Nemcsak a sajátos pirítós íz jellemzi ezt a lisztet, hanem sok más tulajdonság is meghatározza a sikerét. Teljes kiőrlésű és kisebb mennyiségű glutént tartalmaz, olyannyira, hogy a gluténérzékenységben szenvedők számára is megfelelő, természetesen "tiszta" változatában.
A Grano Arso égetett búzaliszt a klasszikus búzaliszthez képest magasabb fehérjetartalommal és ásványi sóval rendelkezik, azonban a glutén tényleges mennyiségének meghatározása - jelenleg - nem lehetséges. Ez az ok, kiegészítve azzal, hogy általában nincs jelen 30%-nál nagyobb százalékban a kenyérsütésben, azt jelenti, hogy bár alkalmas intoleránsoknak, nem tekinthető 100%-ban biztonságos élelmiszernek a cöliákiások számára, akiknek tanácsos fogyasztása előtt beszéljen orvosával.
Az égetett búza sokáig kizárta a paraszti hagyományt, amit a földre hullott és növényzettel borított búzakalászok visszaszerzésének szükségessége hajtott. A földön maradt búzaszemeket csak a tarló elégetésével lehetett könnyen betakarítani, ezzel is elősegítve a talajtrágyázást. A földtulajdonosok megengedték a gazdáknak, hogy összegyűjtsék az elégetett búzaszemeket, ami nagy erőforrást jelentett számukra, mivel a fehérliszt ára túl magas volt ahhoz, hogy megfelelő mennyiséget vásároljanak. Kőmalomban vagy mozsárban őrölve az égetett búzaszemeket csekély mennyiségű fehér liszttel keverték össze: az eredmény egyfajta kesernyés utóízű teljes kiőrlésű liszt lett, amit ma már csak elképzelni tudunk.